Syrad morotskaka

Victoria

Så här gick det för morötterna: de blev till en kaka. Bakgrunden var min nyfikenhet på om morotskaka skulle bli ÄNNU saftigare med syrade morötter. Eller om det överhuvudtaget gick att göra en morotskaka på annat än färska, rårivna morötter. Jag kan förtälja att det gick utmärkt! Till och med så bra att man kunde minska lite på sockret från kakans ursprungsrecept. Den här morotskakan bygger på syrade morötter utan kryddning (visserligen kunde ingefärssyrade tänkas passa) och är en halv sats av ett vanligt morotskakerecept, lagom till en avlång sockerkaksform.

Morotskaka

10 bitar

  • 1½ dl mjölksyrade morötter
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • ½ dl rapolja
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel

Frosting:

  • 2 dl matyoghurt
  • ½ dl florsocker
  • rasp från en morot

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Rör ner morötterna ink all vätska samt rapsoljan. Blanda noga, morötterna har en tendens att klumpa ihop sig.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och rör sedan ner blandningen i smeten.
  5. Häll smeten i en smörad och bröad form.
  6. Grädda mitt i ugnen i 30-40 min.
  7. Stjälp upp kakan och låt svalna.
  8. Blanda yoghurt och florsocker och bred över den kalla kakan. Dekorera med med morotsraspet.

 

 

DELA

Syrad morotskaka