Surkålsstöt när det skall syras stort

Victoria

Surkålsstöt

Syra grönsaker görs med fördel i stora mängder. Det blir helt enkelt godare då. Lättare att dosera salt, lättare att få det lufttätt och mer mjölksyrebakterier totalt i tunnan. Någonting händer med smaken, mängden grönsaker gynnar varandra, umami och och alla andra smaker gifter sig.

Är det surkål som står på dagens meny är en stöt fiffig att införskaffa. Den används till att pressa ner grönsakerna i tunnan med. Stöta, javisst, men få allt lufttätt är själva knepet för att lyckas. Den som inte orkar stöta kålen kan ta genvägen via insaltning och låta hela härligheten stå i press i ett par timmar. Till exempel när man gör något annat, som att sova, äta eller bara vara. Så har salladskål behandlats i årtusenden i Asien för att slutligen bli guldgrönsaken kimchi.

Pressandet av grönsaker ner i tunna kommer man trots allt inte undan, även om man låter grönsakerna safta sig över natten. I tunnan skall det vara syrefritt så inga trista bakterier får fäste och börjar växa. För att slippa det tråkiga med mögel som bakterierna orsakar är en stöt bra att ha till hands. Vill du köpa en? En stöt kostar 600 kr exkl frakt och vi har ett begränsat antal att sälja. Hör av dig till kontakt -snabelA-syrat.se.

Dela denna artikel

DELA

Surkålsstöt när det skall syras stort