Mjölksyrad rabarberchutney

Victoria

Mjölksyrad rabarberchutneyRabarber, rabarber, rabarber…. På håll (och med svag hörsel) låter det som en normal konversation. Det kan vara bra att känna till om man har en mobiltelefon till hands när man samtidigt råkar se någon man inte vill kännas vid. En gammal flamma, till exempel.

Rabarberpajrecept finns det fler än försommardagar, till exempel knäckig variant från Väversunda Bärodling. Saft är inte heller fel, liksom sylt, marmelad…. Det kan bara bli lite mycket. När jag läste receptet på Mjölksyrad rabarberchutney förstod jag att detta var min plikt att göra. Receptet kommer från Pickl-It men är bearbetat av mig. Amerikapicklarna kallar det chutney, jag är dock tveksam om det är optimal svensk översättning. Som allt mjölksyrat blir det vätskigt på ett annat vis än mina associationer till chutney. Den som lever får se. Fortsättning följer, hur smak och syra ter sig vid öppning.

Mjölksyrad rabarberchuteny

Ingredienser

 • 5 dl tärnad rabarber (ca 3 medelstora stjälkar)
 • 1 dl gula russin
 • ½ dl hackade pistagenötter
 • 1 tsk salt
 • ½ dl vassla (vätskan från avrunnen yoghurt)
 • ½ tesked malen kanel
 1. Skär russinen grovt och blanda med rabarbern, saltet och kanel.
 2. Krama lite med handen på blandningen så vätska kommer fram.
 3. Blanda i de hackade nötterna.
 4. Häll över blandningen i ett konserveringsglas och tryck till med handen så du ser att vätskan går över rabarberblandningen.
 5. Lägg på en lagom stor tyngd, jag tog en porslinsform, men man kan klippa till ett plastlock eller använda en tvättad sten. Huvudsaken är att all blandning är under vätska.
 6. Ställ burken mörkt i rumstemperatur och ha koll på att mjölksyrningsprocessen kommer igång. När blandningen bubblar och smakarfriskt svagt syrligt (brukar ta 2-5 dagar att komma igång) kan du provsmaka eller bara ställa burken i kylen.

finhackad rabarber

Mjölksyrningsprocessen går snabbare om man skär tvärs över transportkanalerna.  I rabarber syns dessa tydligt och det är likadant i en morot. 

Mjölksyrad rabarber

En porslinsform placerades överst för att hålla allt under vätska. Burklocket trycker till. 

DELA

Mjölksyrad rabarberchutney