Mjölksyra morötter

Victoria

Morötter

Mjölksyra morötter är ingen större skillnad mot att göra surkål eller syra andra rotfrukter. Du kan välja om du vill skala morötterna eller använda tvättade med skalet kvar.  Oskalade ger en lite mer rustik känsla vilket kan vara kul ibland.

Rivna morötter

Riv morötterna. Just här har jag valt den fina sidan på rivjärnet. Det finns en orsak till det, de färdigsyrade morötterna skall användas som ingrediens i något helt annat. Något nytt och faktiskt lite oväntat. Fortsättning följer i den historien senare. Nu koncentrar vi oss på själva syrningen. Grovt rivna morötter ger mer tuggmotstånd när de är klara. Tuggmotstånd är trevligt, så riv grovt. Det kommer att safta sig ändå.

Blanda morötterna med salt. Jag använder 1 % salt till de allra flesta syrningar. Det blir helt enkelt godast så och syrningen uppför sig utmärkt. Många rekommenderar mer salt och visserligen kan grönsakerna lagras längre då. Vill man ha lååååång hållbarhet så kan mer salt vara att föredra, men det blir på bekostnad av smaken.

1 % = 1 kg morötter – 10 g salt. 1 kg morötter är lätt, det är en påse. 10 g salt är ungefär 1,5 tsk. Man behöver inte vara petnoga, mjölksyrningen historia sträcker sig bortom digitalvågar och måttsatsernas tidevarv.

Samtidigt som saltet kan du lägga till kryddor, om du vill. Till morötter passar citron, ingefära, spiskummin, lök, senapsfrö och en massa annat. Lagerblad och vitlök är bra bakgrundskryddor i alla syningar. När jag skriver bakgrund menar jag att de skall anas, men inte mer. Ett lagerblad och en klyfta vitlök till 1 kg grönsaker brukar vara bra.

Hur mycket kryddor undrar du? Tips från coachen är att smaka på blandningen i skålen. Smakar det gott är du hemma. Smakar det för lite så krydda mer. Kryddorna kommer inte explodera i styrka under syrningen. De följer morötterna, så det du har i skålen nu är en föraning om vad som komma skall fast syrligare.

Trycka ner i burk

Under tiden du blandar salt, morötter och kanske kryddor bildas vätska. Morötter är tacksamt, det behövs inte så mycket knådning. Ganska direkt kan du börja fylla en glasburk. Så mycket vätska som möjligt skall täcka morötterna, det skall gärna rinna över när du sätter på locket.

Tricket att få till en bra syrning är att inte ha luftfickor bland grönsakerna. Det ska vara så lite syre som möjligt bland grönsakerna, då utvecklas mjölksyrebakterierna bäst. När allt morotsriv är under vätska och locket är på sätter du burken i rumstemperatur, mörkt (morötterna håller sig snyggare i färgen då),  i 10 dagar innan den flyttas till kylen.

Är burken full ända upp till kanten är det klokt att använda en skål eller ett fat som skydd för läckage. När syrningen kommer igång börjar det bubbla underifrån och hur tät locket än må vara kommer det att läcka. Dessutom färgar morotssaft av sig.

Morötter på gång

Vad det skall bli av mina finrivna, mjölksyrade morötter? Jag har en plan, var så säker. Fortsättning följer inom kort.

Dela denna artikel

DELA

Mjölksyra morötter