Kryddcitronerna är klara. Och så klara, dessutom!

Victoria

Kryddcitroner i lag

För någon vecka sedan var citronerna klara. Två veckor hade gått, med råge faktiskt, citronerna hade hunnit åka in i kylen, ut igen för att provas, glömmas bort för att sedan åka tillbaka in i kylan igen. Men så var det då äntligen dags. Citronerna blev till för att jag råkade ha för många hemma, och för att jag nyligen läst ett citronrecept från smått fantastiska culturesforhealth.com

Locket poffade inte nämnvärt när det knäpptes upp. I burken simmade citronskivorna i den klara lagen fint, även om vätskan hade dunstat rejält. Det händer nästan alltid vid mjölksyrning och avhjälps med att hälla på kokt, avsvalnat vatten blandat med 1 % salt. Ok, smakdags. I med hela skivan i munnen, skal och fruktkött och lag. Allt på en gång.

Citron och rödingS

Smaksucceé! Vilken hit! Milt, syrligt och inte salt alls. Och gott, gott! Citronsaften, kryddorna och saltet hade gift sig på ett vis som gjorde att ingen beska fanns att finna. Kryddpepparn och nejlikan fyllde ut mellanrummet och balanserade salt mot surt. Citronens syra och saltets sälta hade gått ihop och bildat något som nästan kunde dra åt sötma. Om inte riktigt så nästan. Det finns säkert en kemiskt och tekniskt förklaring till denna oväntade smakskatt, hur två grundsmaker kan gå ihop utan vare sig upphettning eller annan teknik och ge en simmig lag som ger associationer till inkokta mandariner, juldesserter eller bara en vanlig sockerlag. De som sitter inne på svaret får gärna dela med sig. I väntan på det äter jag citronskivorna som tillbehör. Idag blev det en skiva tillsammans med ungsbakad röding, en potatis, lite creme fraiche och en tuss egen röd- och vitkål. Allt samsas på en skiva rågrut för en mackälskare som mig. Fantastiskt gott och citron-kryddsmaken stannar läääänge kvar i munnen.

Ungsbakad röding

2-3 portioner

  • 1 hel röding
  • citronskivor
  • persilja
  • 1 msk smör
  • grovt salt

Spola av fisken, röding är en fisk med mycket slem på utsidan. Fyll magen med citronskivor, persilja och smör. Häll generöst med grovsalt i en ungsform och lägg fisken ovanpå. Baka fisken i ugn ca 15 min i 175 grader. Fisken behöver inget extra salt, grovsaltet ger sälta till hela fisken.

 

DELA

Kryddcitronerna är klara. Och så klara, dessutom!